Internațional

S&P 500, în cădere liberă: Scădere similară cu cea din timpul pandemiei

Indicele bursier american S&P 500 traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani, marcând o scădere accentuată care amintește de șocul piețelor din timpul pandemiei de COVID-19. În ultimele săptămâni, indicele a pierdut peste 8%, iar trendul descendent pare să continue pe fondul incertitudinii globale.

Ce a declanșat declinul

Specialiștii identifică o combinație de factori care alimentează această nouă furtună bursieră:

  • Temerile legate de o recesiune globală provocată de încetinirea economiei chineze și tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu.

  • Creșterea costurilor de finanțare, ca urmare a menținerii dobânzilor ridicate de către Rezerva Federală, în ciuda încetinirii economice.

  • Retragerea masivă a investitorilor instituționali, care preferă plasamente mai sigure în titluri de stat sau aur.

  • Scăderea profiturilor companiilor tech, care au dominat capitalizarea indicelui S&P 500 în ultimii ani, dar care acum raportează rezultate sub așteptări.

„Asistăm la o repoziționare a portofoliilor. Investitorii se tem că perioada de expansiune a pieței s-a încheiat”, a explicat Mark Zandi, economist-șef la Moody’s Analytics.

Comparație cu pandemia: istoria se repetă?

În timpul pandemiei COVID-19, S&P 500 a scăzut cu aproximativ 34% într-o perioadă de câteva săptămâni, urmată de o revenire spectaculoasă alimentată de stimulentele fiscale și monetare. De această dată, însă, nu mai există spațiu fiscal generos, iar băncile centrale sunt mai rezervate în a interveni agresiv.

Analiștii avertizează că, deși actualul declin nu este la fel de abrupt, el ar putea avea un impact mai prelungit, din cauza lipsei de stimuli și a climatului economic incert.

Ce urmează: prognoze prudente pentru 2025

Prognozele pentru restul anului sunt rezervate. Majoritatea caselor de investiții și analiștilor financiari estimează:

  • Posibilă revenire timidă abia în trimestrul al patrulea, în funcție de evoluția inflației și a politicilor monetare.

  • Valuri suplimentare de corecție, mai ales dacă datele privind consumul intern și piața muncii din SUA vor arăta semne clare de slăbiciune.

  • Investitorii individuali sunt sfătuiți să evite deciziile impulsive și să își diversifice portofoliile.

„Suntem într-o fază de recalibrare. Nu este sfârșitul lumii, dar e clar sfârșitul unei etape exuberante de creștere continuă”, spune Lisa Abramowicz, analist financiar Bloomberg.

Concluzie

Scăderea S&P 500 marchează o perioadă de tranziție pentru piețele globale, în care incertitudinea economică și geopolitică domină. Investitorii, atât mari cât și mici, sunt nevoiți să se adapteze rapid unui climat nou: volatil, impredictibil și lipsit de garanții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button