CCR a admis sesizările PSD pe două legi pe Guvernul Orban și-a angajat răspunderea

Curtea Constituțională a admis două sesizari ale PSD: a declarat neconstituționale măsurile privind concursul de admitere în Magistratură, dar și proiectul asumat de Guvern prin care se modifică legislația în domeniul transportului de persoane.

CCR  a amânat pentru 12 februarie o decizie în privința unui alt proiect pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea: e vorba de modificarea Ordonanței 114, prin care s-a interzis cumulul pensiei cu salariul.

Magistrații constituționali au dezbătut și au ajuns la concluzia că Guvernul nu poate modifica regulile concursului de admitere la Institutul Național al Magistraturii și nu poate amâna intrarea în vigoare a creșterii de pensionare a magistraților prin asumare de răspundere.

PSD a sesizat Curtea pentru că aceste măsuri nu erau atât de urgente încât să fie Guvernul nevoit să treacă peste procedura obișnuită de adoptare a legilor.

De asemenea, neconstituțională a fost declarată și angajarea răspunderii în privința transportului județean. Curtea notează că un proiect asemănător este în dezbatere parlamentară, motiv pentru care ar fi trebuit să fie lăsat să își urmeze cursul până ajunge lege. Este vorba despre reintroducerea transportului județean în sfera serviciilor publice, ceea ce înseamnă că elevii care fac naveta pot deconta drumul până la școală.

Articole similare