Dan Barna: Programul PNL este un PNDL pe steroizi cu bani din elicopter

”Planul de relansare economică al Guvernului. Subvenții + idei vechi și un pic de populism. Pe banii cui?

Partea bună:

– E bine că există totuși un plan pe care se poate lucra. România are nevoie de o viziune care să limiteze criza sau măcar să asigure condițiile pentru o recuperare rapidă.

Partea mai puțin bună:

Foarte multe subvenții. Aproape niciun criteriu. Așa cum arată acum, planul acesta e un veritabil PNDL pe steroizi.

De unde vin toți banii ăștia? Metafora cu bani din elicopter e adecvată, problema e că nu vedem elicoptere pline de bani pe nicăieri pe deasupra României.

A calculat guvernul efectul asupra deficitelor? Deficit înseamnă că noi și generațiile viitoare vom plăti foarte scump generozitatea pre-electorală a guvernului. Asta în eventualitatea în care se vor găsi totuși bani.

O parte din propuneri sunt de fapt o ciorbă reîncălzită. Le regăsim în programe ale guvernelor precedente și în tot felul de strategii uitate prin sertare.

Unele dintre ele sunt de-a dreptul toxice – inventarea unui fond de investiții de stat așa cum propuneau PSD și PNL în 2016 nu face decât să creeze încă o sinecură pentru apropiații guvernului (indiferent de culoare). Apare și încă o bancă de stat. De ce?

Sunt anunțate foarte multe investiții. În zona de infrastructură, de exemplu, planul este aproape SF. Toate, absolut toate guvernele au propus așa ceva și efectele sunt cele pe care le știți. De ce ar fi acum diferit?

Ioc liberalism

Planul acesta nu poate fi decât o bază de discuție. Și poate deveni un proiect fezabil doar în momentul în care vom avea sursele exacte de finanțare și criterii clare de distribuție a banilor.

Banii din elicopter sfârșesc în praf, iar în loc de dezvotare economică o să rămânem cu datorii. Sunt sigur că niciunul dintre noi nu vrea așa ceva.”, scrie Dan Barna.

Articole similare