Doctorul Mihail Paulov: Tot ce trebuie să știți despre noul Coronavirus
Doctorul Mihail Paulov de la Spitalul Fundeni explică pe înțelesul tuturor coronavirusul, efectele lui, cum trebuie să acționăm, dar mai ales cum sa ne păzim de el.
Oameni buni eu sunt doctor Mihail iar aceasta este tentativa mea de a trata panica generalizată cauzată de Covid 19 cu informații corecte și relevante pe care să ne putem baza în zilele viitoare. O să explic cum să înțelegem statistica care se schimbă de pe o zi pe alta, cum să înțelegem mortalitatea acestui virus, ce să facem dacă intrăm în contact cu un bolnav cu coronavirus și cum ar putea progresa o posibilă infecție cu acest virus, care sunt metodele de tratament disponibile în momentul de față și la ce să ne așteptăm în eventuala infecție cu acest virus.
Organizația Mondială a Sănătății pe 11 februarie a denumit acest virus Covid 19 și vine de la Co – corona, Vi-virus și D- disease ( boală) iar 19 pentru că virusul a fost prima dată descoperit în anul 2019 iar acesta este singurul fel în care trebuie să ne referim la acest virus pentru a înlătura orice fel de confuzie și stigmatizare de genul coronavirus chinezesc și hai să începem cu numerele pentru că avem deja două luni de evoluție a acestei epidemii și avem statistici cât de cât clare în ceea ce privește evoluția acestei boli.
Până în prezent avem aproape 80.000 de cazuri diagnosticate cu coronavirus 99 la sută adică majoritatea acestor cazuri se află în China și 2.600 30 de decese raportate. Un număr foarte important cu care ar trebui să înceapă orice știre este acela de 25.300 de oameni care s au vindecat de acest virus și întrebarea este cum te poți vindeca de un virus pentru care nu există în momentul de față tratament iar răspunsul este simplu vindecarea stă în corpul nostru așa cum se întâmplă cu orice viroză respiratorie.
Virusul pătrunde în organism după care urmează o perioadă de incubație, perioadă în care virusul este multiplicat în organism fără ca noi să simțim boala fără ca noi să avem simptome. În momentul incubației, pacientul poate să fie contagios. Cu toate astea contagiozeitatea cea mai mare adică riscul de a transmite boala este cel mai mare atunci când persoana este simptomatică. După perioada de incubație, urmează boala, adică perioada în care noi avem simptome. Această perioadă ține între 7 și 14 zile timp în care corpul nostru face anticorpi pentru acest virus. În momentul în care corpul a produs anticorpi pentru virus urmează perioada de vindecare în care noi ne vindecăm de acest virus.
În momentul de față peste 25.000 de persoane din toată lumea s-au vindecat de acest virus. Mulți experți consideră că numărul real de cazuri este de fapt mult mai mare, ceea ce are o conotație pozitivă pentru că asta înseamnă că acele cazuri nediagnosticate nu au ajuns la spital au avut forme ușoare de boală sau forme asimptomatice și s-au vindecat spontan de la sine. Simptomele care compun tabloul clinic al unui bolnav cu COVID 19 sunt foarte importante și sunt febra, tusea și dificultatea de a respira.
Dacă îți curge nasul și te doare în gât cel mai probabil ai o răceală obișnuită pentru că acestea nu sunt simptomele caracteristice pentru COVID 19. Cel mai amplu studiu publicat în China care a analizat peste 50 000 de bolnavi cu COVID 19 a raportat că aproape 80 la sută dintre oamenii care contactează și se îmbolnăvesc cu COVID prezintă o boală ușoară cu simptome ușoare boală care se remite spontan. Acești bolnavi nu sunt internați în spital, pentru ci Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă internarea în spital pentru acești bolnavi ci doar izolarea la domiciliu și tratamentul simptomatic. 14 la sută dintre oamenii care vor contacta COVID 19 vor manifesta simptome în mediu severe adică o supra-infectare bacteriană sau pneumonie. Acești oameni trebuie internați pentru a fi supravegheați și tratați cu metode suportive. Spre exemplu, în cazul în care un bolnav este deshidratat sau perfuzii cu fluide. Dacă un bolnav face o pneumonie sau o supra-infectare bacteriană îl vom trata specific cu antibiotice pentru aceasta infectare. Doar 5 la sută dintre cei care îl vor contacta, adică 5 oameni din 100 vor manifesta simptome critice severe adică vor avea nevoie de măsuri de terapie intensivă. Mortalitatea globală a acestui virus este raportată undeva între 2 și 3 la sută dar și aceasta trebuie pusă în perspectivă pentru că ea variază foarte mult în funcție de locul geografic al celor îmbolnăviri și de vârsta acestora.
Același studiu chinezesc împarte această mortalitate pe grupe de vârstă și ea este după cum urmează: bolnavii peste 80 de ani au un risc de a muri de COVID 19 de 14 la sută. Grupa de vârstă între 70 și 79 de ani are un risc de 8 la sută. Acest risc scade la 3,6 la sută pentru grupa de vârstă 60-69 de ani. Bolnavii care au între 40 și 49 de ani au un risc de a muri de 0,4 la sută iar grupa de vârstă între 10 și 39 de ani comportă un risc de 0,2 la sută de a muri de COVID 19, un risc foarte apropiat de cel al gripei obișnuite.
Pentru a fi suspect de coronavirus trebuie să îndeplinești anumite condiții trebuie să ai febră, trebuie să ai tuse seacă și dificultatea de a respira. În al doilea rând trebuie să fi călătorit de curând într-o zonă endemică sau să fi intrat în contact cu o persoană care a fost diagnosticată cu coronavirus. Dacă acesta este cazul, ceea ce trebuie să faci este să suni la operatorul de la 112 pentru a te pune în contact cu personalul medical din cadrul Ambulanței sau din cadrul SMURD. Aceștia îți vor pune întrebări suplimentare și dacă este cazul vor lua măsuri necesare pentru a veni, pentru a te diagnostica, pentru a te izola și pentru a te trata. Internarea este recomandată doar în cazul persoanelor care manifestă simptome serverele sau în stadiu critic al bolii.
În momentul de față nu există un tratament specific pentru acest virus dar asta nu înseamnă că noi cadrele medicale nu putem să facem nimic în acest sens. Persoanele care se prezintă în faza severă sau critică a bolii sunt internate în spital și le sunt tratate bolile asociate și li se acordă un tratament suportiv. Cei 5 la sută care se prezintă în stadiul critic al bolii sunt internați pe secția de terapie intensivă, secții pe care le avem în fiecare spital județean din România. În cazul în care aceste persoane prezintă detrese respiratorii ele sunt intubată și ventilată mecanic. Dacă rinichii sunt afectați li se face dializă. Dacă aceste persoane se prezintă cu pneumonie sunt tratate cu antibio terapie specifică altfel tratament dar nu este un tratament specific direct țintit către acest virus ci mai degrabă un tratament suportiv care ajută corpul să se refacă și să facă imunitate pentru acest virus.
În momentul de față sunt zeci de traiuri care se desfășoară și care promit un tratament eficient în lunile care urmează și un vaccin în aproximativ un an un an. Pare un termen lung dar dacă această epidemie se va transforma într o pandemie și va deveni un virus comunitar putem fi totuși liniștiți pentru că într-un an vom avea un vaccin eficient care ne va ajuta să prevenim viitoarele infecții. În primul rând persoanele care prezintă simptome de viroză respiratorie, oricare ar fi această viroză, trebuie să fie izolate. Izolarea se face la domiciliu și anume, dacă simți că răcești, dacă ai febră, dacă îți curge nasul, dacă tușești, este bine să-ți amâni întâlnirile, este bine să-ți iei liber de la serviciu și să rămâi acasă. Asta va împiedica răspândirea bolii indiferent dacă este o răceală obișnuită dacă este gripă sau dacă este COVID 19. Trebuie să evităm persoanele bolnave și contactul apropiat cu persoanele bolnave. Contact apropiat înseamnă să stăm la mai puțin de un metru de o persoană care strănută sau tușește pentru că transmiterea acestui virus se face în mare parte prin picăturile de salivă care se transmit în momentul în care persoana bolnavă strănută sau tușește către noi.
Este esențial să respectăm o igienă riguroasă, adică să ne spălăm pe mâini iar dacă nu ne puteam spăla pe mâini, să avem substanțe pe bază de alcool cu care să ne dăm pe mâini, să nu ducem mâna la nas langa urechi sau la ochi și să evităm locurile aglomerate.
Masca chirurgicală se poartă doar atunci când am răcit, pentru a împiedica răspândirea virusului. Pentru a preveni panica exagerată încercați să evitați anunțurile de pe facebook. Dacă un anunț are mii de sharuri și mii de like-uri, asta nu înseamnă că acolo avem informație pe care ne putem baza. Recomand ca principalele voastre surse de informare să fie site-ul Organizației Mondiale a Sănătății și site-ul Ministerului Sănătății. Acum voi răspunde la câteva întrebări frecvente.
- Poate cățelul sau pisica mea să mă infecteze coronavirus? Nu, până în prezent nu avem nici o dovadă că animalele de companie pot contacta sau pot transmite acest virus.
- Pot să iau acest virus din pachetele primite din China? Nu, COVID 19 ca și celelalte virusuri din familia coronavirus trăiesc pe suprafețe maxim câteva ore deci pachetele care sunt primite din China nu pot avea virusul în ele.
- Pot preveni infecția cu 19 dacă fumezi sau dacă beau ceaiuri naturiste? Nu, fumatul ceaiurile naturiste sau antibioticele nu vindecă și nu previn infecția cu COVID 19.
Faceți sport, mâncați sănătos. Respectați normele de prevenție și nu vă mai uitați pe știri și pe facebook. Aveți grijă de voi.
sursa: facebook.com/mihailpautov