Donald Trump a promulgat o lege care susţine protestatarii pro-democraţie din Hong Kong și a înfuriat China

Astăzi, Beijingul a declarat că intenţionează să treacă la „represalii” împotriva Washingtonului, după promulgarea legii care sprijină protestatarii dinn Hong Kong care cer mai multă democraţie.  Legea este „o sfidare absolută şi ascunde intenţii sinistre”, a declarat ministerul chinez de Externe, dar nu se specifică ce măsuri ar putea lua Beijingul. Lega americană „este un act de pură hegemonie”, a acuzat diplomaţia chineză, care l-a avertizat pe preşedintele american după ce a promulgat legea.

Textul „tratează cu blândeţe fapte comise împotriva cetăţenilor nevinovaţi care au fost bătuţi, răniţi şi arşi de criminali violenţi”, a adăugat regimul comunist. De la începutul manifestaţiilor pentru democraţie din fosta colonie britanică, în urmă cu 6 luni, Beijingul a denunţat că revoltele sunt „pilotate de la distanţă, de ţări străine”, în primul rând de Statele Unite şi Mareea Britanie. La rândul său, guvernul Hong Kong şi-a exprimat „regretul profund” după promulgare, spunând că a transmis „un mesaj rău protestatarilor”.

Preşedintele american a fost reticent să adopte legea care ameninţă suspendarea statutului economic acordat de Washington fostei colonii britanice. Trump îşi exprimase sprijinul pentru protestatari, subliniind în acelaşi timp relaţiile sale bune cu preşedintele Xi Jinping.

 

Articole similare