În Hunedoara și Botoșani, apele au făcut prăpăd

În Hunedoara, mai multe gospodării și drumuri, printre care DN 66A, au fost inundate în județul Hunedoara, după revăsarea râului Jiul de Vest. Zona se află până la ora 12.00 sub avertizare Cod roșu de inundații.

Potrivit ISU Hunedoara, vineri dimineaţa, în zona Valea de Brazi – Uricani, revărsarea râului Jiul de Vest a blocat Drumul Naţional 66 A, iar apa a pătruns în mai multe gospodării şi a acoperit mai multe drumuri.

La faţa locului se află efective de pompieri şi lucrători de la Apele Române care intervin pentru limitarea, pe cât posibil, a pagubelor, iar ISU HUnedoara a solicitat forţe suplimentare din judeţe limitrofe.

Întreaga zonă se află sub avertizare Cod roșu de inundații până la ora 12.00 şi în continuare se înregistrează creşteri de debite, scurgeri de pe versanţi şi viituri provocate de afluenţii Jiului de Vest.

„La ora 06.30 populaţia din localităţile Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, Uricani, Valea de Brazi şi Câmpul lui Neag au primit o avertizare Ro-Alert de inundaţii puternice, iar oamenii au fost sfătuiţi să-şi ia măsuri de precauţie, dar şi să se pregătească să fie evacuaţi”, a transmis ISU Hunedoara.

În Botoșani, mai multe grădini și drumul național DN 24C au fost inundate în noapte de joi spre vineri de viitura produsă pe Prut. Nivelul râului a depășit, vineri dimineața, cu mai mult de doi metri și jumătate cota de pericol, la Rădăuți Prut, în județul Botoșani.

Potrivit datelor furnizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani, vineri dimineața, râul Prut măsoară la Rădăuți Prut 866 cm, cu 266 cm peste cota de pericol, cu patru cm mai mult față de ora precedentă. La Oroftiana, râul măsoară 676 cm, cu 26 cm peste cota de pericol, in scădere cu opt cm.

ISU Botoșani a informat că apa nu a ajuns la casele aflate în zona inundabila din Rediu și Rădăuți Prut. „Au fost inundate câteva grădini. La această oră, DN 24 C, între Rădăuți Prut și Miorcani este inundat în zona podului de pe raza localitatii Rădăuți Prut, în proximitatea bisericii”, au transmis reprezentanții ISU Botoșani.

Pe timpul nopții, pompierii împreună cu lucrători ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoșani, Primăriei Rădăuți Prut și ai Administrației Bazinale de Apă Prut Bârlad au construit un dig de apărare artificial pe DN 29 A, între Rădăuți Prut și Rediu.

Echipajele ISU Botoșani au patrulat toată noaptea și au monitorizat situația, fiind pregătiți sa intervină în orice moment.

 

 

Articole similare