Ludovic Orban: Am disponibilizat un miliard de euro pentru scheme de susţinere  prin granturi a IMM-urilor

„În ceea ce priveşte susţinerea companiilor, pe lângă schema de ajutor de stat IMM INVEST, care vă garantez că va fi un succes, suntem într-un dialog permanent cu sistemul financiar bancar. Una dintre marile probleme este că cele mai multe companii româneşti au capital negativ. De asta multe IMM-uri româneşti sunt în situaţia în care cu greu pot deveni bancabile. Suntem în curs de aprobare a schemei de ajutor pentru garantarea creditelor pentru capital de lucru şi capital pentru investiţii pentru companiile care nu sunt IMM.

Trebuie să ţineţi cont că de această schemă vor beneficia şi IMM-urile. De asemenea, suntem în cursul elaborării mai multe scheme de ajutor de stat. Avem una care se va derula prin fondul de garantare, care vizează garantarea factoringului, a leasingului şi a scontării instrumentelor de plată, pentru a creşte lichiditatea şi susţinerea companiilor. O altă schemă este de garantare a asigurării creditelor comerciale. Aceste scheme trebuie notificate la Comisia Europeană şi vor putea deveni operaţionale după ce vom primi aprobarea.

Susţinem aprobarea cât mai rapidă a MFF-ului, bugetul 2021-2027 şi sperăm că vom avea parte de finanţări foarte solide. Practic, pentru a operaţionaliza rapid scheme de granturi către IMM-uri, trebuie să ne bazăm pe ce avem azi disponibil. Am disponibilizat un miliard de euro pentru scheme de susţinere  prin granturi a IMM-urilor. Folosim şi supracontractarea, care se face pe anumite programe în care ai capacitatea de a absorbi fonduri europene.”, a declarat premierul, în cadrul unei video conferinţe cu reprezentanţii IMM-urilor.

break news