
Percheziții de amploare în cadrul unei anchete privind finanțarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu
Pe data de 20 martie 2025, autoritățile române au desfășurat percheziții de amploare în cadrul unei anchete privind finanțarea campaniei electorale a politicianului Călin Georgescu, și acuzații de corupere a alegătorilor. Aceste acțiuni vin în contextul unor suspiciuni de interferență externă și nereguli financiare în campania sa electorală.
În urma alegerilor prezidențiale din 2024, în care Georgescu a obținut un surprinzător 23% din voturi în primul tur, autoritățile au descoperit indicii privind o posibilă influență externă în favoarea sa.
La 26 februarie 2025, Georgescu a fost reținut de poliție și acuzat de mai multe infracțiuni, inclusiv „incitare la acțiuni împotriva ordinii constituționale”. De asemenea, i s-a impus o interdicție de 60 de zile de a apărea în mass-media. Cu toate acestea, el și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2025, dar a fost descalificat de Biroul Electoral Central pe 9 martie 2025 pentru problemele din decembrie 2024.
Perchezițiile din 20 martie 2025 au vizat locuințele mai multor susținători ai lui Georgescu, suspectați de implicare în finanțarea ilegală a campaniei și coruperea alegătorilor. 17 percheziţii domiciliare au loc joi în municipiul Bucureşti şi în judeţele Braşov, Botoşani, Călăraşi, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Maramureş, Mureş şi Timiş, la locuinţele unor persoane fizice, într-un dosar penal, în care se efectuează urmărirea penală cu privire la săvârşirea infracţiunii de coruperea alegătorilor. Printre cei vizaţi de descinderi se află omul de afaceri Bogdan Peșchir, dar și influencerii Makaveli şi George Pian. Activitățile urmăresc stabilirea legăturilor dintre persoanele percheziționate și alte persoane care ar putea fi implicate în fraudarea procesului electoral.
Ancheta este în desfășurare, iar autoritățile nu au oferit încă detalii suplimentare despre rezultatele perchezițiilor.
Aceste evenimente subliniază provocările cu care se confruntă democrația românească în fața influențelor externe și a extremismului politic. Reacțiile publicului sunt mixte, unii cetățeni exprimându-și îngrijorarea cu privire la integritatea procesului electoral, în timp ce alții consideră măsurile autorităților ca fiind necesare pentru protejarea democrației în România.