Tăriceanu: Investim în producție, dar cine va cumpăra bunurile care vor începe să inunde magazinele?
„De ce mi se pare importantă majorarea pensiilor
Am scris textul pentru editorialul din Evenimentul Zilei după ce mini-vacanța de Rusalii mi-am petrecut-o încercând să recuperez din lecturile pe care le-am tot amânat în ultimele 2-3 săptămâni. Mi-am pus deoparte articole apărute în presa internațională cu privire la starea economiei mondiale și la măsurile pe care diferite guverne le-au luat pentru a preveni sau opri intrarea într-o criză economică profundă.
Am găsit în toate articolele pe care le-am parcurs o trăsătură comună la toate guvernele lumii: mai toate economiile mari au pompat, sau pompează, sute de miliarde de dolari sau euro în companii, deci în producție. Asta au făcut și SUA, și Japonia, și China, și țările Uniunii Europene. Pare că este soluția cea mai bună, pentru că încurajezi producția, păstrezi locurile de muncă, dai salarii, ții economia în mișcare.
Totuși, extrem de puțini s-au gândit că aceste măsuri nu sunt suficiente, că această criză are și o componentă psihologică majoră, o frică ce s-a instalat în subconștientul oamenilor, care a paralizat toate instinctele și pornirile spre normalitate.
Acum va trebui să ne luptăm să scoatem omenirea din depresia și din șocul post-traumatic în care a intrat, pentru că, dacă nu o scoatem, toate eforturile, toate trilioanele de dolari sau euro care sunt băgate în producție nu vor fi decât o picătură de apă în deșert.
De ce? Pentru că apare întrebarea logică: investim în producție, dar cine va cumpăra bunurile care vor începe să inunde magazinele? Când vor avea oamenii din nou curajul să-și investească banii într-o mașină nouă, să-și facă rate pentru o casă sau să-și deschidă o afacere?
Dacă tratăm oprirea crizei doar cu jumătate din medicamentația de care economia are nevoie, nu rezolvăm nimic. Injectarea de fonduri în economie este în regulă, dar ea este eficientă doar dacă reușim în același timp să stimulăm și consumul. Oamenii vor fi convinși să cumpere doar dacă vor avea siguranță financiară. Nu există economie în lume care poate la nesfârșit să susțină producția pe stoc. A încercat economia comunistă să o facă și nu s-a sfârșit bine!”, scrie liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, pe contul său de facebook.