Taxarea serviciilor digitale: SUA se retrage de la negocierile cu oficialii Uniunii Europene

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a decis să retragă Statele Unite de la negocierile cu oficialii Uniunii Europene referitore la taxarea servicilor digitale, după ce nu au reuşit să obţină niciun fel de progres.

Reprezentantul american pentru Comerţ, Robert Lighthizer, le-a spus parlamentarilor din SUA că el încă crede că este necesar un regim internaţional pentru impozite, dar că discuţiile cu ţările europene nu s-au dovedit fructuoase.

Lighthizer a lansat în această lună investigaţii pentru a determina dacă taxele pe servicii digitale care sunt adoptate sau luate în considerare de 10 ţări – Austria, Brazilia, Republica Cehă, Uniunea Europeană, India, Indonezia, Italia, Spania, Turcia şi Marea Britanie – reprezintă practici comerciale neloiale. Dacă se va constata acest lucru, guvernul SUA ar putea impune noi tarife.

Washingtonul a iniţiat anterior acţiuni împotriva Franţei pentru taxa pe servicii digitale, dar ulterior Franţa a fost de acord cu suspendarea colectării, în timp ce ţările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au elaborat o abordare mai standardizată.

Unele ţări consideră că taxarea serviciilor digitale este o modalitate de a obţine venituri din operaţiunile locale ale companiilor mari de tehnologie, cum ar fi Google şi Facebook. Criticii susţin că firmele profită enorm de pe pieţele locale, dar au contribuţii infime la bugetul de stat.

Spania insistă că taxa pe serviciile digitale pe care o analizează nu face discriminări în funcţie de ţară şi că se va aplica companiilor indiferent de locul în care acestea îşi au sediul.

break news