Uncathegorized

Varujan Vosganian: România trebuie să realoce cel puțin 25% din fondurile europene pentru înlăturarea efectelor economice ale pandemiei de coronavirus!

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, susține că una dintre măsurile la care poate apela România este realocarea a 25% din fondurile europene, pentru a contracara efectele economice ale epidemiei de coronavirus. Vosganian a explicat că va înainta această propunere președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban.

”România trebuie să realoce cel puțin 25% din fondurile europene pentru înlăturarea efectelor economice ale pandemiei de coronavirus!

Cer președintelui Klaus Iohannis și prim-ministrului Ludovic Orban să propună urgent Consiliului European, respectiv Comisiei Europene elaborarea unui program de realocare a fondurilor europene, pentru Uniunea Europeană și pentru România, în scopul evitării recesiunii economice!

Pentru exercițiul financiar 2014 – 2020 România a primit din partea Comisiei Europene o sumă de 31 mld euro. Din aceasta, până în ianuarie 2020 s-au cheltuit doar 11,6 mld euro, adică 38%!

În exercițiul financiar 2007 – 2013, România a pierdut peste 5 miliarde de euro pe care n-a fost capabilă să le absoarbă, iar alte sume au mers către programe care nu și-au dovedit în timp utilitatea, cum au fost cele 2 mld euro către POSDRU (Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resursei Umane). Toate indiciile arată că situația se va repeta și în actualul exercițiu financiar. Putem să pierdem cel puțin 6-7 miliarde de euro!!! Așadar, o realocare de cel puțin 25% din fondurile europene nu ar afecta programele în derulare, dar ar crea posibilitatea utilizării unor sume uriașe, care altfel s-ar pierde.

Cele 6-7 miliarde de euro obținute prin realocare pot fi utilizate pentru susținerea domeniilor și firmelor grav afectate de epidemia de coronavirus, ar susține companiile să-și păstreze efectivele de salariați, chiar în condițiile șomajului tehnic, ar oferi linii de credit pentru producție, ar contribui la eliminarea blocajelor financiare, ar oferi surse pentru capitalizarea fondurilor de garantare și cogarantare care înlesnesc accesul la credite și ar crea surse pentru programele de susținere a firmelor din domenii importante în condiții de epidemie și de izolare (producția de produse farmaceutice, prelucrarea materiilor prime alimentare etc.). În plus ar permite luarea unor măsuri de sprijin pentru industrii grav afectate, cum ar fi generalizarea și către firmele private avoucherelor de turism., prin deductibilitatea fiscală a acestora.”, arată Varujan Vosganian.