Violeta Alexandru: Completăm Codul muncii cu ajutoarele pentru angajatori în situații de urgență

„Având în vedere pulsul pieţei, resimţim nevoia de a pregăti un nou set de măsuri de sprijin. Ministerul Muncii e pregătit să vină cu două proiecte de ordonanţă. O primă prezentare, succintă, se referă la programul flexibil. Vă voi prezenta pe scurt textul propunerii de OUG, cu precizarea că, ulterior avem în vedere elaborarea unei hotărâri de Guvern şi am să mă refer şi la aceasta pentru că poate nu veţi găsi toate prevederile pe care le pregătim în OUG. Propunerea noastră e să completăm Codul muncii. Îmi menţin propunerea ca prin OUG pe care o iniţiem, pentru ca în situaţii de urgenţă, situaţii excepţionale venim cu următoarele măsuri: plata pentru munca flexibilă se va împărţi între anagajator, 50% şi stat, care va acoperi 50% din salariul brut. Ne gândim la o perioadă de implementare până la sfârşitul anului sau trei luni, după cum o să ne daţi semnale dvs. în acest sens. Mecanismul este decontare. Avem în vedere ca măsura să se adreseze şi persoanelor independente, profesioniştilor, celor care lucrează în alte forme de muncă.

Decizia de modificare a timpului de lucru, repet, e o simplă propunere, prefer să vă ascult pe dvs. Varianta pe care am supus-o discuţiei e ca decizia de modificare a timpului de lucru să se comunice salariatului cu cel puţin 3 zile înainte. Angajatorul are obligaţia să informeze sindicatul. În baza comunicării decizie angajaţilor se operează modificările în Revisal. Se achită integral contribuţiile către stat. Se solicită decontul, prin mijloace electronice, iar AJOFM e dispusă să facă decontul în 15 zile lucrătoare. Propunerea noastră e să se aplice doar în câteva domenii – agricultură, turism, organizări evenimente şi HoReCa.

Am trecut deja la cealaltă măsură avută în vedere, acoperirea de 35% în remuneraţia celor care lucrează în domenii de tip zilieri, tot din domeniile agricultură, tursim, organizări de evenimente şi HORECA. Bonusul se acordă lunar acelor zilieri care desfăşoară munca proporţional, nu  mai puţin de patru ore lucrate.

Cei care desfăşoară munca sezonier 41,5% din costul salarial aferent zilelor lucrate, nu mai puţin de 45% din salariul mediu brut. E vorba de cei care au contracte individuale de muncă. Nu în ultimul rând, o propunere la care lucrăm împreună, ne adresăm şi celor care desfăşoară activităţi de telemuncă, evaluăm posibilitatea să se acorde un sprijin financiar de 2.500 de lei pentru fiecare angajat, pentru echipamente de muncă”, a afirmat Violeta Alexandru, joi, la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.

Articole similare