Carlos Alcaraz este campion la Wimbledon, ediția 2023

Carlos Alcaraz este campion la Wimbledon, ediția 2023, ibericul trecând după o finală disputată în cinci seturi de Novak Djokovic, scor 1-6, 7-6(6), 6-1, 3-6, 6-4.

La conferința de presă de după partida cu Djokovic, spaniolul a identificat momentul care a făcut diferența până la urmă în finala de duminică.

Alcaraz vorbește despre importanța câștigării setului al doilea, unul fără de care ibericul spune că ar fi pierdut cu 3-0 meciul cu Nole (nu ar fi avut nicio șansă la victorie dacă Djokerul s-ar fi dus la 2-0 la seturi, indică spaniolul).

În plus, spaniolul a mai precizat că este o mare mândrie să fie primul care să-l învingă pe Nole pe Centralul londonez după zece ani și speră ca victoria sa să dea mai mult curaj tinerei generații.

Acesta este al doilea titlu de Grand Slam din cariera lui Alcaraz (a mai triumfat la US Open 2022).

Ultima înfrângere a lui Djokovic la Wimbledon data din 2017: la acea ediție, sârbul era nevoit să abandoneze în timpul partidei cu Tomas Berdych din sferturile competiției londoneze (la scorul de 7-6(2), 2-0 în favoarea cehului).

Pentru prima oară după 2015, în marea finală de la Wimbledon s-au întâlnit primii doi capi de serie.

Djokovic și Alcaraz s-au întâlnit de trei ori până acum în circuitul ATP. Precedentele meciuri s-au disputat zgură, fiecare câştigând o dată: Carlos la Madrid (2022), scor (5)6-7, 7-5, 7-6(5), iar Novak la Roland Garros (2023), scor 6-3, 5-7, 6-1, 6-1.
În 2023, Novak Djokovic a câştigat turneele de Grand Slam de la Australian Open şi Roland Garros.

Nole câștigase ultimele patru ediţii ale turneului de la Wimbledon, unde a cucerit şapte trofee (la egalitate cu Pete Sampras, cu unul mai puţin decât Roger Federer – deţinătorul recordului în Era Open).

În acest sezon, Alcaraz a câștigat 47 de meciuri (cele mai multe din circuitul ATP) și a pierdut doar 4. De cealaltă parte, Djokovic are 33 de victorii și 5 înfrângeri.

Carlos este cu 15 ani și 348 de zile mai tânăr decât Nole. Doar între Jimmy Connors și Ken Rosewall a fost o diferență mai mare de vârstă între finaliștii unui Grand Slam (17 ani și 304 zile – Wimbledon și US Open 1974).

Articole similare