"> Daniel Zamfir: S-a făcut dreptate. Președintele a promulgat noua variantă a Legii dării în plată - break news

Daniel Zamfir: S-a făcut dreptate. Președintele a promulgat noua variantă a Legii dării în plată

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 13 mai a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.

„S-A FACUT DREPTATE!!!!
Azi, Presedintele a promulgat legea darii in plată!
Diseara la 20, va astept la un live sa vorbim despre asta!”, a scrie senatorul Daniel Zamfir pe Facebook.

Legea se aplică raporturilor juridice dintre consumatori şi instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare sau cesionarii creanţelor deţinute asupra consumatorilor.

Deputaţii au introdus un amendament referitor la „impreviziune”, aspect menţionat în decizia CCR. Astfel, „reprezintă impreviziune: a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit; b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă”.

Potrivit deputaţilor, pragul de 52,6% a fost prevăzut de Banca Naţională a României în Regulamentul nr. 24 din 28 octombrie 2011, desemnând şocul pe cursul de schimb în cazul unui credit în franci elveţieni.

Proiectul a fost iniţiat de senatorul Daniel Zamfir.

Facebook Comments
Ce părere ai despre conținutul articolului?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
%d blogeri au apreciat: