Marcel Ciolacu: Apel pentru realizarea unui plan național pentru combaterea crizei provocate de coronavirusul

”Scrisoare deschisă adresată președinților partidelor parlamentare:

Domnului Ludovic Orban – Președinte PNL

Domnului Dan Barna – Președinte USR

Domnului Kelemen Hunor – Președinte UDMR

Domnului Victor Ponta – Președinte Pro România

Domnului Călin Popescu Tăriceanu – Președinte ALDE

Domnului Eugen Tomac – Președinte PMP

Domnului Varujan Pambuccian – liderul Grupului parlamentar al minorităților naționale

APEL

pentru realizarea unui

PLAN NAȚIONAL

susținut de întreaga clasă politică

PENTRU COMBATEREA EFECTELOR CRIZEI PROVOCATE DE PANDEMIA DE CORONAVIURS

Stimați Președinți ai partidelor parlamentare,

România traversează cu siguranță cea mai gravă criză socială și economică, pe timp de pace, din ultimul secol. Este o situație pe care nimeni nu a mai experimentat-o până acum și ale cărei consecințe sunt încă foarte greu de estimat.

În aceste momente grele este vital să luăm decizii eficiente și rapide pentru evitarea unor situații teribile pe care deja le-am văzut în alte țări și care pot avea efecte incalculabile în sistemul de sănătate, în economie, în educație și, în general, în viața socială din România.

Nu mai este timp pentru dispute politice și confruntări sterile. Nu mai este loc de calcule electorale sau de interese de partid. Trebuie să admitem că, de la momentul primelor alerte transmise de Organizația Mondială a Sănătății până în prezent, clasa politică din România s-a comportat cu mult sub așteptări! Discuțiile despre alegerile anticipate și despre alte mize politice mărunte sau declarațiile care minimalizau avertismentele venite din afara țării au întârziat nepermis de mult deciziile vitale pentru pregătirea țării în fața pandemiei. Lipsa totală de dialog dintre Putere și Opoziție, dintre Guvern și Parlament sau dintre partidele politice parlamentare se răsfrâng deja în mod negativ asupra cetățenilor, care așteaptă mult mai mult din partea celor pe care i-au ales.

Pierdem zile vitale atunci când partidele depun inițiative în Parlament, care apoi sunt preluate de Guvern ca Ordonanțe de urgență într-o formă neaprofundată, pe care Parlamentul le modifică din nou pentru a corecta erorile scăpate, iar, la final, alți parlamentari să le atace la Curtea Constituțională ca să împiedice intrarea lor în vigoare!

În același timp, există și un concurs total contraproductiv între diferiți parlamentari de a avansa tot soiul de propuneri economice și sociale, fără discernământ, fără analize fundamentate, care pot crea dezechilibre și mai mari în societate și în economie, pe lângă cele provocate deja de această pandemie.

Toate aceste lucruri trebuie să înceteze imediat! De această dată, din păcate, miza este chiar sănătatea sau viața cetățenilor români!

NU MAI ESTE TIMP DE DISPUTE! NU NE MAI PERMITEM ÎNTÂRZIERI ȘI GREȘELI!

Pentru fiecare zi irosită, pentru fiecare decizie greșită, prețul plătit de toți românii este prea mare!

În calitate de președinte al Camerei Deputaților, fac un apel către toți președinții partidelor parlamentare: să punem capăt imediat disputelor politice! Să lucrăm împreună pentru a realiza urgent un PLAN PENTRU ROMÂNIA care să ne ajute să traversăm cu bine aceste momente de criză! Cu pierderi cât mai puține pentru cetățeni!

România are nevoie de UN PLAN NAȚIONAL care să ofere coerență și viteză maximă în aplicarea unor măsuri vitale pentru oameni și pentru economia țării!

Am convingerea că fiecare partid are experți și specialiști în diverse sectoare de activitate, care pot veni cu soluții bune pentru România. Haideți să lucrăm ÎMPREUNĂ! Să îi invităm alături pe experții din mediul financiar, din mediul academic, din mediul de afaceri, din agricultură și din alte sectoare vitale pentru economie și pentru societate. SĂ PUNEM TOATE PROPUNERILE PE MASĂ, SĂ LE ANALIZĂM ÎMPREUNĂ, PENTRU A AJUNGE LA CEA MAI BUNĂ FORMĂ A UNUI PROIECT PENTRU ȚARĂ CARE SĂ AIBĂ SUSȚINEREA TUTUROR FORȚELOR POLITICE DIN ROMÂNIA!

Sunt convins că ÎMPREUNĂ putem găsi drumul cel mai scurt și mai eficient pentru a ieși din această situație dificilă în care ne aflăm cu toții.

Cu sinceritate și bună credință,

Marcel Ciolacu

Președintele Camerei Deputaților

din Parlamentul României”, se arată în scrisoare deschisă trimisă de liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

break news