"> Marea Britanie a ieșit în mod oficial din Uniunea Europeană - break news

Marea Britanie a ieșit în mod oficial din Uniunea Europeană

Marea Britanie a ieșit în mod oficial vineri, ora 23.00, ora Londrei (sâmbătă, ora 01.00, ora României) din Uniunea Europeană, la trei ani și jumătate de când cetățenii britanici au decis, prin intermediul unui referendum, ca țara lor să iasă din Blocul comunitar.

Cu toate acestea, nu va avea loc o schimbare imediată a situației, ci va urma o perioadă de tranziție până la finalul anului, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene. Europarlamentarul Nigel Farage, liderul pratidului eurosceptic Brexit și unul dintre principalii susținători ai ieșirii țării din Uniunea Europeană, a organizat un eveniment de celebrare a Brexit la Londra.

De cealaltă parte, sute de persoane s-au adunat în fața Parlamentului Scoției, nemulțumiți de ieșirea țării din Blocul comunitar.

Irlanda de Nord va continua să aibă statut special şi după perioada de tranziţie, rămânând în uniunea vamală UE până când va fi stabilit un alt statut, prin negocierile referitoare la relaţiile post-Brexit.

Premierul britanic, Boris Johnson, speră să obţină până la sfârşitul acestui an un acord comercial care să reglementeze relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană după Brexit.

Un reprezentant al Comisiei Europene a semnalat că Uniunea Europeană probabil nu va avea timp să finalizeze până la sfârşitul anului negocierile cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit. Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că negocierile vor putea începe abia în martie, astfel că nu se pot finaliza până la expirarea perioadei de tranziţie post-Brexit, valabilă până pe 31 decembrie 2020.

Cetățenii români care trăiesc în Marea Britanie pot aplica până în iunie 2021 pentru procedura de statut de rezident, care le permită să rămână în țară după ieșirea acesteia din Uniunea Europeană.

Facebook Comments
Ce părere ai despre conținutul articolului?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
%d blogeri au apreciat: