Proiect guvernamental, mașinile cu norma de poluare sub Euro 5 nu mai pot fi înmatriculate în România

Înmatricularea mașinilor cu norma de poluare sub Euro 5 ar putea fi interzisă în România, potrivit unui proiect al Guvernului.

Planul Național pentru Energie și Schimbări Climatice (PNIESC) al României, care prevede, printre altele, posibilitatea ca înmatricularea autoturismelor cu normă de poluare sub euro 5 să fie interzisă.

Obiectivul este ca România să respecte țintele de eficiență energetică și de mediu asumate prin acest Plan în fața Comisiei Europene. Sunt vizate două obiective – decarbonarea și eficiența energetică.

Reducerea emisiilor GES (gaze cu efect de seră), prin menținerea unui parc auto cu autovehicule (Euro 6), eficiente sau vehicule cu propulsie electrică și prin interzicerea înmatriculării autovehiculelor cu norme de poluare Euro 3 și Euro 4” – este una dintre măsurile care pot fi luate în urma acestui plan.

Vârsta medie a parcului auto este de 15,4 ani, potrivit unei statistici de la jumătate anului trecut, mult peste media UE de 11 ani.

Potrivit PNIESC, transporturile sunt unul dintre cele mai importante sectoare, atât din punctul de vedere al consumului de energie, cât şi al implicaţiilor asupra mediului.

Articole similare